DBA vs. IKEA: Skal du købe brugt eller nyt?
Nyt er nemt, genbrug er godt. Spørgsmålet er, hvad du skal vælge, når du køber ind til din bolig. I artiklen her tager vi en tur i IKEA, og vi besøger DBA på nettet.
Er du til helt nye møbler frisk fra fabrikken, eller vil du hellere have genbrug med alt, hvad det indebærer af slid, ridser, patina og bedre klima-samvittighed? Er du til Ikea eller DBA? Og hvad er egentlig fordelene ved henholdsvis det ene og det andet valg, når du vil shoppe møbler og interiør til din bolig?
Læs med her, og bliv lidt klogere på de to muligheder.
Genbrug er go’ brug
Brug og smid væk-kulturen bliver i disse år stærkt udfordret af den helt store konkurrent: Genbrugs-kulturen. Vi vil passe på vores klode, og vi vil have nostalgi ind i vores hjem. Begge dele rimer godt på genbrug.
Noget af det, vi genbruger i stor stil, er møbler og interiør i det hele taget.
Reoler, skabe, lamper, bogkasser, sofaborde, kunst, kommoder og køkkenelementer, vaser og lysestager… Nærmest hvad som helst kan findes på markedet for brugte sager. Det gælder i øvrigt både produkter fra IKEA og produkter fra mere eksklusive og luksuriøse brands og designere.
På loppemarkeder, i genbrugsbutikker og på nettet finder man nemt noget brugt for enhver smag og ethvert budget.
Dba.dk er en af de helt store online markedspladser for genbrug. Den populære hjemmeside gør det nemt at sælge og købe alt fra brugte møbler til brugte biler, babyudstyr, hobbyartikler, designerlamper, cykler og så videre. Kort sagt: Alt hvad genbrugshjertet begærer.
Ofte kan man på bedste kræmmermarkeds-manér prutte om prisen, når man kaster sig ud i en handel på DBA. Noget som det vist kun er de færreste af os, der giver os i kast med, når vi står ved kassen i IKEA.
Man kan være heldig at finde det helt rigtige møbel i den helt rigtige stand og til en rigtig fordelagtig pris, som ligger langt under den, man skulle betale, hvis man ville have sin vare fra ny. Det er for mange en motiverende faktor ved genbrug.
Hvad er DBA?
Mange af os, som blev født før internettet for alvor blev allemandseje, husker papirudgaven af Den Blå Avis. Den udkom for første gang i 1981 som en avis fyldt til bristepunktet med rubrikannoncer.
Den Blå Avis blev hurtigt kendt som stedet, hvor man kunne gøre en god handel med alverdens brugte ting. Sådan er det stadig; intet er for stort eller småt, billigt eller dyrt til at blive handlet på DBA. Der er alt fra el-løbehjul til biler, babyalarmer, mobiltelefoner, juletræsfødder og udstyr til sommerens grillfester.
Det var forretningensmanden Karsten Ree, som stiftede Den Blå Avis, og også han gjorde en god handel, da han solgte avisen til amerikanske eBay for 2,1 milliarder kroner i 2008.
Hjemmesiden dba.dk blev i øvrigt lanceret i 1995, og den er i dag stadig fyldt med et hav af annoncer; det er en populær markedplads. Ifølge DBA selv blev der i 2019 lavet flere end 203 millioner søgninger på hjemmesiden.
DBA er Danmarks største af sin art med et konstant varelager på mere end 1,6 millioner ting og sager. Der sættes en ny vare til salg på DBA hvert 2. sekund, og der indgås over 900.000 handler om måneden. Ifølge DBA selv er DBA-app’en at finde på hver tredje danskers telefon.
Kilder: Berlingske.dk og dba.presscloud.com
Nyt er nemt
Over for al snakken om genbrug står selvfølgelig, at vi også magelige – sådan over en bred kam. Og vores magelighed får vi på nogle punkter nemmere tilfredsstillet, når vi går ud og køber nyt.
Da har vi en vis garanti for, at tingene virker. Hvis der mangler en skrue, når vi samler reolen, kan vi hente den eller måske endda få den tilsendt. Og hvis noget er skævt, ridset eller har en skramme, kan vi bytte vores vare.
Vi kan være ret sikre på, at vi kan få præcis den vare, vi vil have, når vi vil have den. Vi skal ikke lede længe efter et Pax-skab i den rigtige størrelse, det rigtige materiale og den farve, vi går efter. Vi skal ikke gå på kompromis og tillade skrammer eller en lidt anden farve, end vi egentlig ønskede os. Hvis produktet, vi vil have, bliver produceret, kan vi købe det.
Vi kan ovenikøbet fortryde og få pengene tilbage for vores køb, selvom årsagen blot er, at vi alligevel ikke bryder os om farven, når varen kommer hjem i stuen.
IKEA har gjort det nemt for os ikke bare at købe, men også at bytte, at fortryde og at få pengene retur.
Når man handler i IKEA, har man ubegrænset returret. Det vil sige, at der ikke er nogen tidsfrist for at returnere eller ombytte ubrugte varer. Man skal blot huske at medbringe sin kvittering, når man vil levere varer tilbage.
Sådan er betingelserne naturligvis ikke, når vi handler genbrug. Da køber vi ofte varen ‘som beset’ og uden mulighed for at fortryde, hvis reolen viser sig at være lidt for høj, klædeskabet alligevel ikke kan holde til at blive samlet endnu en gang, eller farven på køkkenskabene mod forventning ikke matcher de andre, vi har.
Hvad er Ikea?
Ikea sælger boligindretningsprodukter. På hylderne og i udstillingerne finder man alt til hjemmet – fra møbler af enhver slags og til ethvert rum, til hårde hvidevarer, potteplanter, bestik og servietter, legetøj, gardiner og håndklæder, store spejle og små knagerækker.
IKEA blev grundlagt af Ingvar Kamprad i 1943 som en lille svensk virksomhed, der solgte sine produkter gennem et postordrekatalog. I dag har virksomheden vokset sig til et stort, globalt brand. 430 IKEA-varehuse er fordelt ud over flere end 50 lande verden over.
I Danmark har IKEA fem varehuse; to på Sjælland, ét på Fyn og to i Jylland. Det første åbnede i Ballerup i 1969 og rykkede siden til Taastrup, hvor det ligger endnu.
De andre fire har til huse i Gentofte, Odense, Aarhus og Aalborg.
I 2019 åbnede IKEA desuden deres såkaldte ‘Planning Studio’ på Vesterbro i København. Her kan man få hjælp til at tegne og bestille køkken- og garderobeløsninger fra Ikea.
Ifølge Ikea selv, havde deres fem danske varehuse 10.885.535 besøgende i 2018.
Når man dertil lægger de kunder, som har købt møbler eller andre boligartikler på IKEAs hjemmeside i stedet for at begive sig ud i de fysiske butikker, får man nemt en fornemmelse af, at IKEA-produkter er vældig populære i de danske hjem.
Kilde: Ikea.com
Brugt, men ikke brugt op
Ikea har selvfølgelig også opdaget, at genbrugs- og klimastrømningerne fylder meget hos forbrugerne i disse år, og hvis man leder lidt på IKEAs hjemmeside, støder man da også på initiativer, der skal vise, at de tager den dagsorden alvorligt.
Her beskrives blandt andet virksomhedens vision om bæredygtighed, der går ud på, at hundrede procent af IKEAs produkter skal være lavet af fornybare eller genanvendte materialer i 2030.
På hjemmesiden kan man også læse om det såkaldt ‘cirkulære IKEA’, der arbejder på at finde de mest bæredygtige løsninger i deres forretning. IKEA tester for eksempel cirkulære løsninger som udlejning af møbler og genbrugs- og tilbagekøbsservices.
Hvor meget disse ord er værd i verdens kamp mod for eksempel klimaudfordringerne, er svært at gennemskue. Derimod er det et faktum, at der handles mange brugte IKEA-møbler på DBA.
Kilder: Ikea.com
Køb køkken og Pax på DBA
Faktisk er IKEA et af de mest populære brands på DBA, når vi danskere søger efter brugt interiør til vores boliger.
IKEA ligger på en imponerende fjerdeplads og bliver kun overgået af varemærkerne Montana, Royal Copenhagen og Wegner, når man kigger på, hvilke mærker vi oftest søger efter. Det er brandet Hay, som indtager femtepladsen.
Så du er altså langt fra alene, hvis du kigger efter IKEA-produkter på DBA. Og hvis du har set dig lun på et IKEA-møbel, som ikke fås fra ny længere, eller hvis du mangler en skabslåge til dit IKEA-køkken, som er udgået af produktion, kan du sagtens være heldig at finde det på DBA. Måske endda i rigtig fin stand og til en fordelagtig pris.
Ifølge DBA selv er køkkener nogle af de mest populære genbrugsvarer fra IKEA. I hvert fald er det det IKEA-produkt, som har fået førstepladsen på denne top fem-liste over de mest søgte IKEA-produkter på DBA:
- IKEA køkken
- IKEA pax
- IKEA kommode
- IKEA skab
- IKEA reol
På andenpladsen står Pax, som er det overordentligt populære garderobeskab med de utallige muligheder for opbevaringsløsninger, forskellige højder og dybder og mange låger at vælge imellem.
Hvis man i skrivende stund søger på ‘Ikea Pax’ på DBA, får man 456 annoncer frem. Så der er altså mange muligheder for at finde et skab i præcis de mål og med de låger, man ønsker sig, hvis man scroller ned over resultaterne – og man kan naturligvis gøre sin søgning mere specifik, så man ikke behøver at kigge alt for mange irrelevante annoncer igennem.
Men hvis valget står mellem at smutte i IKEA efter det, man skal bruge, eller at lede efter det på DBA, kan den første løsning være fristende nem.
Man kan tjekke hjemmefra på IKEAs hjemmeside, om det pågældende produkt er på lager. Man kan hente det med det samme og være forholdsvis sikker på, at alt er, som det skal være, når man åbner pakken.
Vælger man DBA-løsningen koster det ofte mere tid at finde det helt rigtige produkt, som man ønsker sig, at få kontakt med sælgeren, at blive enige om prisen og få produktet i hænde. Det kan også være, at man må gå på kompromis med for eksempel farven eller produktets beskaffenhed – for sådan er det jo med genbrug. Omvendt kan man være heldig at gøre en rigtig god handel.
Kilde: dba.presscloud.com og dba.dk
Hvad søger vi efter på DBA?
At dømme efter de søgninger, vi danskere foretog på DBA i 2019, er vi vilde med at genbruge møbler.
Faktisk var sofaer noget af det, vi søgte allermest efter; der var omkring 1,5 millioner unikke søgninger efter sofaer i 2019.
Dermed blev sofaen kun overgået af iPhone, som var det mest populære produkt, når man ser på antallet af søgninger, danskerne foretog. Men selvom der var over 2 millioner unikke søgninger på iPhones i 2019, er det ifølge DBA møbler af forskellige slags, der generelt dominerer top ti-listen.
Spiseborde, kommoder, sofaborde og lænestole fra både IKEA og andre brands er populære varer på DBA.
Listen over de ti mest populære søgninger på DBA i 2019 ser således ud:
- iPhone
- Sofa
- Spisebord
- Cykel
- Lego
- Kommode
- Sofabord
- Teak
- Lænestol
- Damecykel
Der blev i øvrigt oprettet hele 23.158.218 annoncer på DBA det år.
Kilde: dba.presscloud.com
Black Friday i genbrugens tegn
Selvom IKEA og DBA i en vis udstrækning er konkurrenter og begge gerne vil se, at du køber dit Pax-skab hos dem, har de også indset nogle fordele ved at samarbejde.
For eksempel gik de to i 2019 sammen om en kampagne, der opfordrede folk til at købe genbrug i stedet for nyt på Black Friday, som er den årligt tilbagevendende tilbuds- og forbrugsfest, der løber af stablen fjerde fredag i november.
Op mod Black Friday i 2019 slog IKEA således et slag for genbrug ved at opfordre deres danske kunder på internettet til at shoppe brugte IKEA-produkter på DBA i stedet for at købe nye.
På IKEAs hjemmeside blev man mindet om DBA og guidet dertil via links.
Omvendt ledte DBA folk tilbage til IKEAs hjemmeside, hvis de ikke fandt de IKEA-møbler, de ledte efter, på genbrugssitet.
Kilde: guide.dba.dk
Nyt, brugt eller et tvist med et hack
Ét er, om du er til nyt eller brugt. Noget andet er, om du er til mere individuelle, personlige og måske endda unikke indretningsløsninger end dem, IKEAs stangvarer giver.
De senere år er det blevet meget populært at ‘hacke’ møbler fra IKEA for netop at få lige præcis den løsning eller den stil og det udtryk, man ønsker sig – og for at undgå at indrette sit hjem med møbler og interiør, som er allemandseje.
Med lidt fantasi, kreativitet og snilde kan man hacke sine ting uanset, om man køber sine møbler og brugsgenstande fra nye eller finder dem på DBA. Hacking-trenden går i al sin kreativitet ud på, at man omformer, udvider eller dekorerer sine IKEA-møbler – og trenden er stor.
Der findes ligefrem hjemmesider dedikeret til gør-det-selv-ideer og DIY-tips, som kan give nye anvendelsesmuligheder, nyt udseende eller mere personlighed til diverse kendte og mindre kendte IKEA-produkter.
Der er oppe i tiden at genbruge og personliggøre sit forbrug i stedet for at købe nyt, og hacking af IKEA-møbler er helt i den ånd, så der males og laves om på livet løs af masser af mennesker i dag.
I videoen herunder er der eksempler på og inspiration til Ikea-hacks: